Kakun toffee valmistetaan tavalla, josta en ollut aiemmin kuullut. Ostetaan siis kaksi tölkkiä kondensoitua maitoa, ja sitten niitä keitellään pienellä teholla umpinaisina kokonaista 3 tuntia! Kun purkin avaa, on maito muuttunut ruskeaksi toffeeksi. Vaihtoehtoisesti voi ostaa valmiiksi keitettyä toffeeta, sitä mitä myydään kaupassa kondensoitujen maitojen vieressä. En tiedä, onko itse keitetty parempaa. Kollegani oli käyttänyt valmiiksi keitettyä toffeeta ja maku oli mitä parhain. Kun maidon on keittänyt, se säilyy toffeena avaamattomassa purkissa jääkaapissa omaan parasta ennen-päiväänsä asti. Eli purkkeja voi keittää jääkaappiin valmiiksi myös seuraavia tarpeita varten.
Varmasti toffeen voisi tähän keittää myös itse fariinisokerista ja kermasta, mutta en alkanut nyt säveltää, kun en vielä niin hyvin tunne toffeen/kinuskin käyttäytymistä. Jos sitä keittää väärän ajan, lopputuloksena voi olla hampaisiin kiinni jäävä tahmea massa. Toimin siis ohjeen mukaan. Ilmeisesti kondensoiduissa maidoissakin saattaa olla eroja keittoajan suhteen, oikea aika kannattaa tarkistaa purkin kyljestä. Itse käytin alkuperäisessä ohjeessa ollutta maitomerkkiä.
Maidon keittämistä lukuunottamatta kakku on nopea tehdä.
Toffee
2 tlk (á 397 g) kondensoitua maitoa tai valmiiksi keitettyä toffeeta (myydään kaupoissa samassa hyllyssä)
Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Puolukkatäyte
n. 5 dl puolukoita
3 rkl perunajauhoja
(¾ dl sokeria)
1. Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Upota maitotölkit veteen ja anna kiehua 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada kuuma vesi kattilasta ja jäähdytä tölkit laskemalla kylmää vettä kattilaan.
2. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Levitä taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti painellen vuoan pohjalle ja 3 cm matkalta reunoille.
3. Avaa maitotölkit ja lusikoi toffee pohjan päälle. Levitä tasaiseksi.
4. Sekoita puolukoihin perunajauhot ja sokeri. Kaada puolukat vuokaan toffeen päälle. Suosittelen että laitat päällimäiseksi vielä kerroksen puolukoita, joihin ei ole sekoitettu perunajauhoa, koska perunajauho ei välttämättä sula uunissa ja saattaa jättää kakun pinnalle valkoisen kerroksen.
5. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25-35 minuuttia. Jos tarpeen, suojaa pinta foliolla, kun taikinareunat ovat saaneet sopivasti väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Kuorruta kakku tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.
![]() |
Päällä hapanta puolukkaa, alla reilu annos suussa sulavaa toffeeta ja herkullinen pohja! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti