Heipä hei!
Täällä ollaan taas. Blogi päivittyy hyvin vaihtelevasti, mutta päivittyy kuitenkin. 😄 Tällä kertaa kimmoke päivitykseen tuli maistettuani herkullista ja vähän erilaista raparperipiirakkaa ystäväni mökillä. Piirakan pohja on mukavan tahmea ja mantelit päällä tuovat hyvää rapeutta. Alkuperäinen ohje on blogista Jennys matblogg, ja siis ruotsiksi. Kyllä minä ruotsia ymmärrän (jotenkin 🙈), mutta lähetän silti ystävälle kiitokset auliista reseptin kääntämisestä, siitä en siis voi ottaa mitään kunniaa. 😃
Tämä kakku on paitsi maukas, myös helppo ja nopea tehdä, vaikka mökkioloissa. Se tehdään irtopohjavuokaan. En osaa sanoa, onnistuisiko tämän teko myös tavalliseen piirakkavuokaan, mutta itse en ehkä lähtisi kokeilemaan, koska pohja on kovin ohut, ja täyttää juuri ja juuri n. 24 cm halkaisijaltaan olevan irtokakkuvuoan pohjan.
Tarvitset:
120g raparperia + 2 tl perunajauhoa (itse laitoin raparperia jonkin verran enemmän, jotta sain kakun päällisen peitettyä)
100g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
50g mantelilastuja
tomusokeria
korppujauhoa
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen,
2. Voitele ja korppujauhota n. 24cm irtopohjavuoka pohjalta ja reunoilta. Kätevää on myös pingottaa pohjalle leivinpaperi, jonka voi sitten poistaa.
3. Pese ja kuori raparperit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita perunajauhot joukkoon.
4. Sulata voi esim. mikrossa.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään (sokeri, jauhot ja leivinjauhe).
6. Sekoita munat ja sulatettu voi jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
7. Kaada taikina vuokaan ja tarvittaessa levitä reunoihin asti. Piirakasta tulee matala.
8. Painele raparperit kevyesti piirakan päälle ja ripottele mantelilastut koristeeksi.
9. Kypsennä uunissa keskitasolla 25-30 minuuttia. Itse olen tehnyt tätä nyt kaksi kertaa ja toisella kerralla paisto jäi n. viisi minuuttia vajaaksi, vaikka piirakka oli uunissa 25 min. Joten suosittelen ehkäpä paistamaan sen puoli tuntia, toki uunista riippuen. Anna piirakan jäähtyä hyvin ja poista sitten tarvittaessa alla ollut leivinpaperi.
10. Siivilöi tomusokeria päälle ennen tarjoilua. Tarjoile piirakka esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.
Iloista kesää! 😋

Herkullinen torttu
VastaaPoista