maanantai 9. syyskuuta 2013

Vaniljainen omenajuustokakku

Halusin valmistaa elokuun 2013 Ravintolapäivään jonkin uuden juustokakun ja ajattelin että omenat sopivat hyvin loppukesän tunnelmaan. Kinuskikissan nettisivuilta löysin ihanan, vaniljaisen ohjeen. Lisäksi minua kiinnosti tässä juustokakussa se, ettei sitä tehty perinteisesti keksimurupohjaan, vaan pohjaa paistettiin ensin erikseen uunissa. Väliin tuleva kinuski houkutti myös.

Leikkaa leivinpaperista itropohjavuoan kokoinen pala ja aseta se vuoan pohjalle. Valmista sitten pohja.

Pohja

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä

1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola.
2. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin.
3. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Omenatäyte

500 g omenoita
½ tl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
2 tl kanelia
tilkka sitruunamehua

1. Kuori n. puoli kiloa omenia, paloittele ne ja poista siemenkodat. Lisää sitruunamehu, joka estää omenia tummumasta.
2. Raasta joukkoon inkivääri (tai käytä ½-1 tl valmista inkiväärijauhetta) ja lisää kaneli. Sekoita hyvin. Omenatäytettä kannattaa esikypsentää hieman kuumentamalla sitä muutamia minuutteja kattilassa liedellä.

Kinuski

100g voita
1 dl fariinisokeria

1. Mittaa kattilaan voi ja fariinisokeri, ja kuumenna miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes seos on paksua kinuskia.

Tämän jälkeen kaada omenatäyte vuokaan pohjan päälle ja lisää päälle kinuski tasaisesi. Paista uunissa 200 asteessa n. 25 minuuttia.


Kun omenapohja on jäähtynyt, valmista juustokerros.

Vaniljainen juustotäyte

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

1. Liota liivatelehtiä muutama minuutti kylmässä vedessä. 
2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet veitsenkärjellä. Lisää siemenet kermaan ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.
3. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto vatkaimella kevyesti sekoittaen.
4. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. VINKKI: Jos vuoan reunoille sivelee kevyesti öljyä ennen täytteen kaatamista, vuoka on helpompi irrottaa, kun kakku on hyytynyt ja juustoreunasta tulee sileämpi.
5. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin kolmisen tuntia. Irrota kakku vuoasta muovilastalla ja poista sitten vuoan reunus. Siirrä tarjoilulautaselle ja koristele!

Kuva valmiista kakusta tulossa pian!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti