perjantai 8. marraskuuta 2019

Supersuklainen putouskakku (drip cake)


Olin luvannut tehdä synttärijuhliin kakun ja ainoat toiveet olivat että kakku olisi täyteläisen suklainen ja mielellään vähän korkeampi. Minulla oli ajatus, että haluaisin kokeilla jonkinlaista putouskakkua, jossa suklaakuorrute valuu reunojen yli hallitusti. Olin kerran aiemmin kokeillut tätä yhdellä kinuskikuorrutteella, mutta suhtauduin silloin asiaan hieman yliolkaisesti ja luin ohjeet puolihuolimattomasti. Lopputulos oli sen mukainen. Nyt perehdyin ohjeisiin kunnolla etukäteen, ja mietin vaiheet tarkkaan ennen tekemistä, mikä oli kyllä ihan olennaista. 🙈 Olin katsellut erilaisia suklaakakkujen ohjeita ja päädyin sitten koostamaan haluamani kakun eri resepteistä. Pohjan tein Kinuskikissan korkean suklaakakkupohjan ohjeella. Kakun välissä on kahta eri täytettä. Toinen täyte on suklaamousse tummasta suklaasta Annin uunissa-ohjeella (lisäsin ohjeeseen vielä suklaarouhetta) ja toisen täytteen tein samalla ohjeella mutta laitoin tumman suklaan sijaan maitosuklaata. Kakun päällä on kaakaolla maustettu marenkivoikreeni ja kuorrutteena maitosuklaasta tehty suklaaganache. Tämän kakun piti myös olla laktoositon, joten käytin Brunbergin laktoositonta suklaata. Koristeena on Brunbergin suklaasta tehtyjä rullia, Marianneja, Oreoita ja Dammenbergin tummasuklaanappeja. En muuten ennen tätä tiennyt, että Mariannet ovat suklaisuudestaan huolimatta maidottomia!

Kakku oli tarjolla perjantaina, joten tein kakkupohjat keskiviikkona ja kaiken muun torstaina. Kirjoitin kakkupohjat monikossa, koska vaikka kyseinen korkeaksi tarkoitettu pohja pitäisi saada helposti neljään osaan, ei se minun uunissani noussut tarpeeksi. Tai nousi liikaa keskeltä ja keskelle tuki siis iso kupu. Näin ollen päädyin tekemään vielä toisen pohjan, ja sen avulla sainkin kakun sitten jopa viiteen osaan. Molempia täytteitä on kakussa kaksi kertaa. Kinuskikissan sivuilla sanotaan, ettei tätä pohjaa tarvitse kostuttaa, koska se on tarpeeksi mehevä muutenkin, mutta koska valitsemani täytteet olivat melko kiinteitä, päädyin kuitenkin pullasudilla tuputtamaan joka kerroksen alle täysmaitojuomaa. Mielestäni hyvä kakku on vähän kostea ja liika kuivuus voi pilata muuten onnistuneen makuelämyksen!

Mutta nyt ohjeeseen!

Tämä kakku on tehty 20cm kokoisessa PME-vuoassa.

Suklaakakkupohja (1 kpl)

4 ¾ dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 ½ dl kaakaojauhetta
1 ½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 ½ dl täysmaitojuomaa
2 ¼ dl kuumaa vettä
¾ dl öljyä
3 munaa

1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään.

2. Lisää maitojuoma, vesi ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi sähkövatkaimella.
3. Kaada kakku voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 60 minuuttia, tarkista kakun kypsyys tikulla. Paista ensin keskitasolla, ja siirrä kakku loppuvaiheessa tarvittaessa uunin alatasolle.
4. Kääri jäähtynyt kakkupohja esim. folioon ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään asti. Kakkupohja on myös paljon helpompi leikata osiin, kun se on tekeytynyt jääkaapissa yhden yön.

Suklaamousse-täytteet


Valmista kaksi eri täytettä muutoin samalla reseptillä, mutta laita toiseen täytteeseen tummaa suklaata ja toiseen maitosuklaata. Tummaa suklaata laitoin hieman yli 150g, koska raastoin sitä lisäksi n. 50 g täytteeseen, ja lisäsin sen lopuksi.


150 g laktoositonta tuorejuustoa

0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
150g suklaata (laktoositonta)

1. Sulata suklaa. 

2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokerit. Lisää suklaasula joukkoon ja sekoita hyvin. 
4. Lopuksi sekoita kermavaahto täytteeseen.

Yhdestä täyteannoksesta riittää kahteen väliin.


Leikkaa kakku neljään tai viiteen osaan. Jos sait kakun viiteen osaan, laita kumpaakin täytettä vuorotellen kahteen väliin. Jos kakku on neljässä osassa, voit yhden välin täyttää vaikka reilummin tuplatäytteellä. Vuoraa käytössä ollut kakkuvuoka kelmulla ja kokoa kakku täytteineen vuokaan, päällisestä aloittaen. Jokaiseen väliin, ennen täytettä, tuputa pullasudilla hieman täysmaitojuomaa. Kun kakku on täytetty, käännä tuorekelmun reunat kakun pohjan päälle ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin.


Seuraavaksi tee marenkivoikreemi. Tähän tarvitset lämpömittarin. Tässä Kinuskikissan ohje marenkivoikreemiin, toimin itse tämän mukaan:


4 huoneenlämpöistä valkuaista
½ dl vettä
1 ¾ + ¾ dl sokeria
450 g huoneenlämpöistä laktoositonta voita

Ota munat ja voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön (useampi tunti ennen).


Laita valkuaiset valmiiksi isoon kulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja 1 ¾ sokeria. Valitse mahdollisimman pieni kattila, sillä laakeassa kattilassa lämpötilaa on hankalampi mitata. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita rauhallisesti, kunnes sokeri on liuennut.



Ota kattila liedeltä ja valmistele tässä välissä valkuaisvaahto. 
Vatkaa valkuaisia, kunnes saat kevyen vaahdon, joka on muuttunut valkeaksi, mutta on vielä notkeaa ja koostumuksessa erottaa pienet kuplat. Lisää valkuaisvaahtoon rauhallisesti sekoittaen ¾ dl sokeria. 
Lisää sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan rauhallisesti vatkaten. Jatka vatkaamista täydellä teholla noin 15 minuuttia, kunnes vaahto on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi (jäähtymisellä estetään voin sulaminen vaahtoon lisättäessä). Lisää voi pieni nokare kerrallaan koko ajan vatkaten (tehosekoittimen asteikolla 1-4 voi pitää tehona aluksi 4 ja loppua kohden laskea 3:een). Lisää seuraava nokare, kun edellinen on sulautunut vaahdon joukkoon. Vaahdon rakenne käy läpi erilaisia vaiheita. Aluksi vaahto lässähtää, sitten kuohkeutuu pikku hiljaa. Välillä vaahdon rakenne saattaa erottua, mutta tasoittuu pikku hiljaa.
Itse lisäsin lopuksi kreemiin reilu puoli desiä tummaa kaakaojauhetta, jotta sain siitä vaalean ruskeaa.
Ota kakku jääkaapista ja kumoa se vadille. Ala sivellä kreemiä joka puolelle kakkua. Laita ensin yksi ohuehko kerros ja anna kakun sitten odottaa n. 20 min jääkaapissa. Kun alempi kerros on viilennyt, saat levitettyä pintaan uuden kerroksen, ja tasoitettua kolot ym.
Laita sitten kakku taas jääkaappiin. Kakun on valumakuorrutusta varten oltava kylmä!

Maitosuklaaganache


130g maitosuklaata (laktoositonta)

1 dl kermaa
nokare laktoositonta voita 

1. Kuumenna kerma liedellä, mutta ei kiehumispisteeseen asti.

2. Ota kattila liedeltä ja sekoita kuumaan kermaan paloiteltu suklaa. Lisää lopuksi nokare voita tuomaan kiiltoa.

Anna kuorrutteen jäähtyä hetki esim. kylmässä vesihauteessa, muutoin se on liian kuumaa eikä jähmety valumiksi kakun päälle. Kuorrutteen pitäisi olla juoksevaa mutta ei ihan luirua. Ota kakku jääkaapista ja laita osa kuorrutteesta pursotuspussiin. Valuta kuorrutetta reunoille ja anna sen valua vähän yli. Tämän jälkeen laita loppu kuorrute keskelle. Jotkut laittavat kuorrutteen suoraan keskelle ja antavat sen siitä valua reunojen yli, mutta itsestäni tuntui varmemmalta tehdä nuo valumat pursotuspussin avulla. 


Kun kuorrute on vielä pehmeää, koristele kakku kuten haluat ja laita sitten jääkaappiin jähmettymään. Suklaarullat on tehty pursottamalla suklaaristikoita leivinpaperin paloille, jotka sitten kääritään rullalle (ja kiinnitetään päästä esim. klemmarilla) ja laitetaan hetkeksi pakkaseen.


Suklaista syksyä!















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti