tiistai 22. joulukuuta 2020

Pastéis de nata - portugalilaiset vaniljaherkut

Nämä portugalilaiset, ihanan vaniljaiset herkut ovat äitini suosikkileivonnaisia. Teinkin niitä yllätykseksi hänen synttäripäiväksi joulukuun alussa. Olin tehnyt näitä kerran aiemminkin, yhdeksi äitienpäiväksi, mutta en silloin tullut tallentaneeksi reseptiä blogiin. Resepti on Helsingin sanomien Ruokatorstailta muutaman vuoden takaa. Tekemistä varten tarvitaan muffinssipelti, mutta itse ohje on helppo ja nopea tehdä, ja lopputulos ihana. Olen käyttänyt alkuperäisen ohjeen mukaan ihan kaupan valmista, pakasteena myytävää lehtitaikinaa. Yhdestä annoksesta tulee noin 12 leivonnaista. 

500g valmista lehtitaikinaa
tomusokeria
kanelia 

Täyte:

1,5 rkl vehnäjauhoa
1,5 dl täysmaitoa
1,25 dl sokeria
0,75 dl vettä
1 kanelitanko
0,25 tl vaniljajauhetta
3 keltuaista

1. Ota lehtitaikina sulamaan.
2. Valmista täyte. Yhdistä kulhossa jauhot ja 0,5 dl maitoa.
3. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi 1 dl maitoa. Kaada kuuma maito ohuena nauhana jauho-maitoseokseen ja vatkaa samalla koko ajan.
4. Pese kattila ja mittaa siihen sokeri ja vesi. Lisää kanelitanko. Kuumenna kiehuvaksi, keitä 1 minuutti ja ota sitten pois liedeltä. Anna jäähtyä pari minuuttia.
5. Poista kanelitanko vesi-sokeriseoksesta. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana kuumaan maitoseokseen ja vatkaa taas koko ajan. Lisää vaniljajauhe ja sekoita hyvin. 
6. Vatkaa lopuksi joukkoon keltuaiset. Anna jäähtyä hetki. Tässä vaiheessa täyte on vielä nestemäistä.
7. Kaulitse lehtitaikinalevyjä hieman ohuemmiksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (esim. lasin tai mukin suulla) halkaisijaltaan noin 10 cm:n ympyröitä. Painele ne muffinipeltien koloihin niin, että ne ylettyvät kolojen yläreunoihin asti. Oma muffinipeltini ei enää ole mitenkään tuliterä, joten sivelin öljyä koloihin ja reunoille ennen taikinan laittoa, vaikka sitä ei alkuperäisessä ohjeessa neuvottukaan tekemään. Tämä oli kyllä tarpeen, koska muutoin taikina olisi ehkä tarttunut vuokaan.
8. Jaa täyte taikinakuppeihin niin, että yläreunoihin jää noin 1,5 cm kuohumisvaraa.

Paista leivoksia 250 asteisessa uunissa 10-12 min, kunnes taikinareunat ovat paahtuneet ruskeiksi. Anna jäähtyä vuoassa ja irrota sitten. Viimeistele leivokset kanelilla ja tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

Tarjoile leivonnaiset hieman lämpiminä tai huoneenlämpöisinä. Omasta mielestäni ovat erittäin hyviä myös jääkaappikylminä. 😛




Nauti! 💜


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti