maanantai 20. heinäkuuta 2020

Mustikka-vaniljapullat

Kävin eilen piiiiitkästä aikaa poimimassa mustikoita ja tänään niistä piti tietenkin leipoa jotakin. Päätin kokeilla uudenlaisia mustikka-vaniljapullia, joiden reseptin löysin K-ruoka-sivustolta. Pullista tuli ihania; mustikka, vanilja ja tuore pulla ovat lyömätön makuyhdistelmä. Sovelsin ohjetta ihan vähän, tässä ohje siihen miten itse tein:

Tee ensin ihan tavallinen pullataikina, jos teet 5 dl:n taikinan, pullia tulee aimo annos. Voit myös puolittaa ohjeen, jos haluat tehdä vähemmän. Puolikkaasta taikinasta tulee noin 10 isoa pullaa tai 15 pientä.

Pullataikina

5 dl (täys)maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria tai pieni loraus vaniljauutetta
2 rkl kardemummaa
ripaus suolaa
1 kananmuna
200g voita
n. 15 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita hyvin kunnes hiiva on sulanut.
2. Lisää sokerit, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita hyvin.
3. Sulata voi.
4. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan ja sekoita joka välissä. Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista, sekoita taikinaa puuhaarukalla jonkin aikaa, jotta taikinaan menee ilmaa ja siihen tulee hyvä sitko. Jatka sitten jauhojen lisäämistä. Kun olet lisännyt noin 10 dl jauhoja, sekoita joukkoon voisula. Jatka sitten jauhojen lisäämistä ja siirry vaivaamaan taikinaa käsin. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoilta ja enimmäkseen myös käsistä. Laita taikina liinan alle vedottomaan paikkaan kohoamaan n. 45-60 minuutiksi.

Pullien täyttäminen 

Mustikoita (n. puoli litraa tai litra, riippuen taikinan koosta)
Hillosokeria
Perunajauhoja
Vaniljakreemijauhetta (myydään kaupassa pusseissa, yhteen pussiin tarvitaan yleensä n. 4 dl maitoa) tai itse tehtyä vaniljakreemiä
Raesokeria pullien päälle

Sekoita mustikoihin litraa kohden noin desilitra hillosokeria ja ruokalusikallinen perunajauhoja. Sekä hillosokeri että perunajauho sitovat ylimääräistä nestettä, jolloin mustikat eivät valu niin helposti pullista läpi.

Valmista sitten vaniljakreemi ohjeen mukaan. Itse käytin Dr. Oetkerin kreemiä,  mutta myös esim. Blå Bandilla on vastaava. Paras kreemi on toki itse tehty. Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä käsillä hieman, ja levitä taikina sitten kaulimen avulla leivinpaperin päälle levyksi. Jos olet tehnyt 5 desilitran taikinan, levyjä tulee ainakin kaksi, joten ota ensin max. puolet taikinasta. Tasoita levyn reunat veitsellä. Jaa levy veitsellä tai taikinäpyörällä yhtä suuriin neliöihin. Itse sain yhdestä levystä 9 isoa pullaa, kun käytin levystä leikattuja reunoja muuhun. Laita jokaisen neliön keskelle ensin pieni kourallinen mustikoita ja sitten vaniljakreemiä noin ruokalusikallinen päälle. Sulje pulla nostelemalla levyn reunat ylös ja painelemalla niitä toisiinsa kiinni niin, ettei reunoja enää silmällä havaitse ja aukko on joka puolelta suljettu. Käännä pulla sitten ylösalaisin siten että täyttöaukko jää alle. Anna pullien nousta vielä liinan alla noin 20 minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Nauti kesän mausta! Tarjoa pullia vieraille vaikka ihan tavallisina pullina ja anna herkkusilmän yllättää. 😄









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti