torstai 26. huhtikuuta 2012

Pursotuskurssi


Huhtikuisen työpäivän jälkeen suuntasin kahden kollegani kanssa Confetin pursotuskurssille. Tällä kertaa tarkoituksena oli opetella voikreemin (Buttercream) valmistus ja harjoitella sillä erilaisia pursotuskuvioita. Meitä oli kurssilla vain 6, joten opettajalla riitti aikaa vastailla kaikkien kysymyksiin.

Itse buttercream oli kyllä melkoinen pettymys, tai sanotaan, ettei se ainakaan ole kuorrute minun makuuni. Koko sekoitus on melkoinen kemikaalipommi. Yhdysvalloissa buttercream on kakkujen pääasiallinen kuorrute, kermavaahtoa käytetään siellä vain harvoin. Kuorrutuksen olennaisin ainesosa on erikoisrasva nimeltä Crisco. Sitä myydään leivontaliikkeissä ja se soveltuu koostumukseltaan erityisen hyvin kuorrutuksiin, sillä se ei ala valua edes lämpimällä säällä. Hieno juttu, mutta itseäni kyseinen tuote kyllä hieman epäillytti, varsinkin opettajan kehuttua että Crisco säilyy avattunakin huoneenlämmössä ainakin vuoden!  Ja kuulemma myös buttercreamilla kuorrutetut kakut säilyvät huoneenlämmössä useita päiviä. Opettaja kertoi, että jonkun Wiltonin (leivontatuotteiden valmistaja) ekspertin mukaan huoneenlämmössä säilytetty buttercream-kakku on ihan syötävää vielä viikonkin päästä.  Jos ei halua käyttää Criscoa, mutta mielii silti kokeilla buttercreamilla kuorruttamista, munkkien paistoon tarkoitettu rasva voisi kuulemma toimia hyvin Criscon asemasta (kunhan sitä pehmentää ensin hieman mikrossa). Koska Crisco itsessään ei maistu oikein miltään, lisätään buttercreamiin voiaromia pullosta, jotta kuorrutus saa voin makua. Tämäkään ajatus ei meitä juuri ihastuttanut, varsinkaan haisteltuamme voiaromia suoraan pullosta.... Kun sekaan heitetään vielä mahd. väriaineet ja muutama muu ainesosa, on kasassa todellinen lisäainecoctail. Valmiin buttercreamin makukaan ei ollut mitenkään hirveän houkutteleva. Ei se nyt pahaakaan ollut, mutta päätin kyllä jo siinä vaiheessa että taidan jatkossakin pysytellä perinteisessä kermakuorrutuksessa. Senkin saa kuitenkin vähän jämäkämmäksi lisäämällä sekaan esim. vaniljakreemijauhetta. Mutta oli kurssi silti mielenkiintoinen, aina on mukava kokeilla jotain erilaista ja oppia uutta.

Buttercream

190 g Criscoa

5 ml voiaromia + pari tippaa vanilja-aromia

35-40 ml vettä

450 g tomusokeria

10 g marenkijauhetta (leivontakaupasta)

(elintarvikeväriä)

Vatkaa Crisco, aromit ja vesi pehmeäksi sähkövatkaimella. Lisää kuivat aineet ja sekoita keskinopeudella tasaiseksi. Vatkaa vielä noin minuutti suurimmalla nopeudella.

Yllä olevalla reseptillä kuorrutteesta tulee paksua, ja se sopii esim. ruusujen pursottamiseen. Simpukat ja muut reunakoristelut vaativat keskipaksun kuorrutuksen, ja silloin 2,5 desiä kuorrutetta kohti lisätään 5 ml vettä. Löysää kuorrutusta puolestaan käytetään mm. lehtien tekoon ja kirjoittamiseen, sekä kakun päällystämiseen. Kun haluat löysää kuorrutetta, lisää 2,5 desiä kohden 10 ml vettä.

Alla meidän kokeiluja kurssilta:



Harjoittelimme kuvioita valmiiden mallien päälle.



Kun aloimme harjoitella kirjoittamista, opettaja lisäsi kuorrutukseen Wiltonin "piping geliä". Geeli on valmistettu pelkästään kuorrutusten koostumuksen parantamista varten, jotta seos ei katkeile kirjaimia vedeltäessä. Kaiken maailman tuotteita sitä siis nykyään löytyy! Geeli on opettajan mukaan enimmäkseen jotakin siirappia.

Sirkun lehtiköynnös:



Tuollaiset ovat kyllä taatusti näyttäviä kakun päällä, muutaman punaisen kukan ympärillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti