sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Mehevät suklaakeksit


Näiden ihanien keksien ohjeen löysin suosikistani Kinuskikissan loistoblogista. Muokkasin ohjetta hieman ja laitoin maito- ja tummasuklaasekoituksen sijaan pelkkää tummaa suklaata, jolloin maku on uskoakseni vieläkin täyteläisempi. Keksit tulisi ottaa uunista aavistuksen raakona, jolloin pinnasta tulee rapea mutta sisus jää suussasulavan pehmeäksi.

Nämä herkut ovat paitsi helppoja tehdä, myös siinä mielessä käteviä että yhdestä annoksesta tulee aimo kasa, ainakin n. 30 keksiä.

Taikina

250 g margariinia
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
200g tummaa suklaata
1 dl mantelirouhetta (tai Kinuskikissan ehdotuksen mukaan esim. kookos- tai kaurahiutaleita)

1. Sulata margariini kattilassa.
2. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola.
3. Sekoita hieman jäähtyneeseen margariinisulaan sokerit. Lisää kananmunat joukkoon ja sekoita hyvi sähkövatkaimella.
4. Lisää jauhoseos, rouhittu suklaa ja mantelirouhe. Sekoita taikina vatkaimella tasaiseksi.
5. Nostele lusikalla tai sormilla pyöritellen lihapullan kokoisia nokareita pellille. Jätä reilusti leviämisvaraa. Paista 175 asteessa korkeintaan 10 min. Itse paistoin tasan 10 min ja totesin että olisivat saaneet olla aavistuksen raaempia (tai pehmeämpiä) sisältä.


Tontutkin tykkää! Löydätkö kuvasta myös oravan?


Kuvasta huolimatta nämä keksit eivät ole mitenkään erityisen jouluisia, vaan maistuvat koska tahansa. Satuin vain itse tekemään näitä joulua odotellessa, joten piti tietysti laittaa somistuskin jouluiseksi... Mutta ei sen puoleen, jos muutaman tällaisen keksin jättää joulun alla lautasella pihalle, luulen että tontut hiipivät pian paikalle ja hetken kuluttua jäljellä on muru vain. :)

Jälkilisäys

Toisen kerran kokeilin näitä samaisia keksejä Brunbergin tummalla suklaalla (pelkästään sitä siis, 200g) ja hasselpähkinärouheen sijaan laitoin kookoshiutaleita. Paistoin 9 minuuttia. Lopputulos oli suussasulava! Keksit olivat rapeita pinnalta, pehmeitä sisältä, suklaan maku oli syvä ja kookos tasoitti sitä sopivasti. Minuutilla erolla paistoajoissa on selvä vaikutus lopputulokseen. Keksien tulee näyttää hieman raaoilta uunista otettaessa. Tarkkana siis kellon kanssa!

2 kommenttia: