tiistai 22. joulukuuta 2015

Kotitekoiset suklaasuukot


Halusin tänä jouluna kokeilla jotain erilaista konvehtien jälkeen, ja kun bongasin itsetehtyjen suklaasuukkojen ohjeen Iltalehden Hanna Määtän ruokablogista, päätin heti että niitä täytyy kokeilla. Sanon heti alkuun, ettei kyseessä ole suurpiirteisen leipojan resepti, eikä hommaan kannata ryhtyä ilman ruoanlaittoon sopivaa lämpömittaria... Mutta jos pitää näpertelystä ja tarkoista ohjeista, on tämä oikein hauskaa puuhaa ja lopputulos kyllä palkitsee!

Itselläni käytössä oli digitaalinen lämpömittari, niitä myydään markettien ruokavälineosastoilla.

Tästä annoksesta tuli noin 30 suukkoa.

Tarvitset

Marie-keksejä

Marenkitäyte:
5 isoa kananmunanvalkuaista
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä
4 tl vaniljasokeria

Sokeriliemi:
2½ dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia (löytyy marketeista sokerihyllystä)

Kuorrutus:
maito-, valko-, ja tummaa suklaata makusi mukaan
koristerakeita

1. Laita 2 liivatelehteä veteen likoamaan.
2. Erottele kananmunanvalkuaiset ja vaahdota sähkövatkaimella. Kun seos on lähes vaahtoutunut, lisää mukaan 2 rkl sokeria pikkuhiljaa, koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahto kovaksi, niin että se pysyy kulhossa kun käännät sen ylösalaisin.
3. Sekoita kattilassa 0,75 dl vettä, 2½ dl sokeria ja 1 dl glukoosisiirappia. Kuumenna seos 116 asteiseksi ja ota sitten liedeltä pois.
4. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne hyvin kuumaan sokeriliemeen.
5. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon hitaasti, koko ajan sätkövatkaimella vatkaten. Lisää vaniljasokeri tai halutessasi muuta maustetta. Jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt. Siitä pitäisi tulla viileää ohjeen mukaan, mutta en tiedä miten se onnistuisi, minulla jäi huoneenlämpöiseksi. Ehkä olisi pitänyt vatkata vielä kauemmin.
6. Asettele Marie-keksit pellille, jätä hieman varaa keksien väliin. Laita marenkiseos pursotuspussiin. Itse laitoin pussin päähän tähtityllan. Tosin en tiedä oliko siitä apua, koska seos oli sen verran löysää ettei kuviota juuri näkynyt.
7. Pursota jokaisen keksin päälle keko marenkimassaa. Paista 175 asteisessa uunissa 7 minuuttia. Ajan kanssa sai olla aika tarkkana.

Menossa uuniin.

Paiston jälkeen. Marenki nousee uunissa ja laskee sitten taas huoneenlämmössä.

8. Kun keksit ovat hieman jäähtyneet, sulata suklaa(t). Pyörittele jokainen suukko suklaassa pohjaa myöten. Marengin pitäisi olla kiinnittynyt keksiin uunissa niin, että voit huolella pyöritellä suukkoja ylösalaisin. Kun suukko on kauttaaltaan suklaassa, ravistele sitä suklaakipon päällä ylösalaisin, että ylimääräinen suklaa valuu pois. Suklaapäällyksen tulisi olla sopivan ohut. Koristele halutessasi toisella suklaalla ja koristerakeilla.


 Laita jääkaappiin leivinpaperin päälle jäähtymään pariksi tunniksi ja tarjoile tai paketoi! Pusut kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ottaa huoneenlämpöön hieman ennen syömistä.


Nämä pusut menivät pääosin lahjoiksi ennen joulua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti