perjantai 6. huhtikuuta 2018

Ystävänpäivän pullatuutit



Tuuttipullat, tai pullatuutit, olivat muutama vuosi sitten laskiaisen hitti Facebookin leivontaryhmissä. Itse en ko. ryhmiin vielä silloin kuulunut, joten löysin nämä hauskat tuutit vasta tänä talvena. Ne ovatkin kyllä säilyttäneet suosionsa hyvin ja kaupoissa on nykyään kuulemma myynnissä myös kartiomuotteja helpottamaan tuuttien tekemistä. Itse en kuitenkaan muotteja hankkinut, vaan tein ne monen muun leipojan tapaan taitellen ja pyöritellen foliosta. Foliosta otetaan n. 40 cm paloja, jotka taitellaan pituussuunnassa kolmeen osaan, ja rullataan sitten kartioiksi.

Tuutteja varten tarvitaan tavallinen pullataikina, jonka ohjeen löydät esimerkiksi täältä. Tuutit voi muotoilla monella tapaa, mutta itse tein näin: Kun taikina on kohonnut, siitä otetaan osa ja kaulitaan palasta levy, kuten korvapuusteja tehdessä. Levystä leikataan veitsellä suikaleita, jotka sitten kieputetaan muotin ympärille. Kieputus kannattaa aloittaa aivan muotin kärjestä, ja niin että saat tukittua kärjen taikinalla, jotta päähän ei jää aukkoa. Itse en ollut kovin tarkka muottien koon kanssa, osa oli pienempiä ja osa vähän isompia, pullassa pieni "epätasaisuus" sopii minusta kuvaan hyvin.


Tuutit menossa kohoamaan, kuva on "hieman" koominen kyllä ;)

Kun olet kieputtanut koko taikinan tuuteiksi, anna tuuttien kohota vielä 20-30 minuuttia liinan alla. Sivele tuutit kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa, koosta riippuen n. 10 minuuttia. Odota rauhassa, että tuutit ovat jäähtyneet, ja irrota sitten foliot varovasti. Foliomuotit irtoavat kyllä hyvin, kun niitä ensin rauhassa vetää pois ja sitten nykäisee irti. Kun pullat ovat ihan kunnolla jäähtyneitä, täytä ne hillolla ja kermavaahdolla. Itse tein niin että lusikalla sivelin hilloa tuutin sisäreinoille ja pohjalle, ja sitten täytin loput kermavaahdolla. Ystävänpäivän kunniaksi ripottelin päälle vielä sokerisydämiä. 😊




Nauti ja tarjoa tuoreina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti