torstai 5. huhtikuuta 2018

Puolukka-suolakinuskikakku

Tämä kakku tuli kokeiltua jo syyslomalla, jolloin siskoni vietti syntymäpäiviään. Hän oli löytänyt tämän hyvältä kuullostavan reseptin lojumasta työpaikallaan ja pitihän sitä kokeilla! Joutavana lojunut ohje oli kopio Maku-lehden sivusta, joten alkuperäinen ohje on siis sieltä.

Tavallisesta kinuskikakusta tämä poikkeaa siinä että, ensinnäkin, alla on juustokakkutäyte, ja lisäksi päälle laitetaan kinuskikiille, joka hyydytetään liivatteella. Tuo kiille on huomattavasti vähemmän kinuskin makuinen, kuin perinteinen kinuski, joten lopputulos ei ole ihan yhtä makea. Ja puolukka tasoittaa kivasti kinuskin makeutta.

Pohja
140g Digestive-keksejä
50g voita

Täyte
300g maustamatonta tuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
½ dl sokeria
1½ dl puolukoita
2 dl kuohukermaa
½ dl puolukkamehua (voi laittaa myös muuta mehua, jossei ole puolukkaa)
4 liivatelehteä

Kinuskikiille
2dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
½tl sormisuolaa
2 liivatelehteä

1. Valmista ensin pohja. Murskaa keksit hienoksi, sulata voi ja sekoita se keksimuruihin. Pingota leivinpaperi noin 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksiseos vuoan pohjaan. Laita kylmään odottamaan.
2. Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen tuorejuusto, rahka ja sokeri. Sekoita osa puolukoista (noin puolet) joukkoon käsivatkaimella.
3. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja kääntele se tuorejuustoseoksen joukkoon. Lopuksi lisää sekaan loput puolukat ja sekoita.
4. Kuumenna puolukkamehu kiehuvaksi pienessä astiassa ja sulata liivatteet yksi kerrallaan joukkoon (purista ensin liivatteista ylimääräinen vesi pois) ja sekoita joka välissä. Kaada liivateneste sitten täyteseoksen joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.
5. Kaada täyte pohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 5 tuntia. Vinkki: Vuoan sisäreunoille kannattaa sivellä kevyesti vaikka rypsiöljyä, ennen täytteen kaatamista vuokaan, niin kakku on sitten valmiina helpompi irrottaa vuoasta.

Kiilteen valmistus:
1. Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 2 minuuttia. Sekoita joukkoon suola. Purista liivatelehdistä vesi ja sekoita joukkoon.
3. Anna kinuskin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ja kaada hyytyneen kakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vielä ainakin 2 tuntia.
4. Siirrä kakku varovasti vuoasta tarjoiluastialle.

Koristele esim. puolukoilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti