sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Amerikkalainen omenapiirakka

Olen pitkään halunnut kokeilla amerikkalaista, kannellista omenapiirakkaa, ja tein lopulta sellaisen viemisiksi tämän viikonlopun illanistujaisiin. Reseptin poimin Maku-lehden sivuilta, inkivääri ohjeessa on oma lisäykseni. Piirakka oli herkullista ja taikinakannesta tuli mukavan rapea. Se johtui varmasti siitä, että piirakkaa paistetaan esinmmäiset 10 minuuttia uunissa 250 asteessa, ennenkuin lämpötilaa lasketaan. Koko paistoaika, 70 minuuttia, saa mausteet tarttumaan hyvin omeniin ja mausta tekeytyy täyteläisen pehmeä. Myöskin täytteeseen laitettava 1 dl vehnäjauhoja tuo sisukseen oman lisänsä.

Taikina

150g voita
6 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
n. 5 rkl kylmää vettä

1. Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot ja suola tasaiseksi murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää sekaan kylmä vesi, ja pyörittele taikinaa niin, että siitä muodostuu pallo.
3. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen seistä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Täyte

1 kg omenia (hapokas lajike, esim. granny smith)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1½ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
2 rkl sitruunamehua
25g voita

Voiteluun: 1 kananmuna

1. Kuori ja viipaloit omenat, lisää mukaan sitruunamehu jotta omenat eivät ala tummua.
2. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, kaneli ja inkivääri, ja lisää sitten omenat seokseen.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan, toinen osa saa olla hieman suurempi. Anna toisen osan odottaa vielä kelmussa. Kauli taikinasta pyöreä levy, hieman isompi kuin käyttämäsi piirakkavuoka. Asettele taikina vuokaan, niin että se yltää myös reunoille. Kaada omenatäyte vuokaan ja ripottele täytteeseen tuleva voi kuutioina omenien päälle. Kauli sitten loput taikinasta n. vuoan kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Tee kansilevyyn esim. piparkakkumuotilla muutama kuvio, tai ainakin veitsellä viiltoja, jotta hyöry pääsee kulkemaan. Asettele kansilevy piirakan päälle ja painele pohjan ja kannen reunat huolella yhteen. Koristele paineltu reuna esim. haarukalla. Voitele pinta kananmunalla.

Itse tein tällä kertaa 2 samanlaista piirakkaa, kahteen eri osoitteeseen. :) Piirakat menossa uuniin.

Paista piirakkaa ensin 250 asteessa 10 minuuttia ja laske sitten lämpöilaa 175 asteeseen. Paista 175 C:ssä vielä tunti.

Tarjoile ainakin hieman jäähtyneenä esim. vaniljakastikkeen kanssa!

Lisää kuvateksti

4 kommenttia:

  1. Tää on sellainen Mummo Ankan omenapiiras :), ei voi laittaa ikkunalle jäähtymään, koska Hansu tulee ja vie sen :D

    VastaaPoista
  2. Jotenkin en osaa ihan vielä samaistua tohon Mummo Ankkaan :D

    VastaaPoista
  3. tää oli kyllä ihan tajuttoman hyvää...

    VastaaPoista
  4. Kiva että maistui! Tästä tuli munkin uusi lemppari-omenapiirakka...

    VastaaPoista