lauantai 28. heinäkuuta 2012

Ristiäis-Sacher + sydänpiparit


Olin lupautunut auttamaan työkaveriani hänen poikansa ristiäisiin tulevien kakkujen kanssa. Teimme yhden päivän aikana Sacherkakun, lime-juustokakun, mansikka-kermakakun, omenapiirakan, sekä koristelimme edellisenä päivänä leivotut sydänpiparit. Koska lime-juustokakku ja mansikka-kermakakku löytyvät jo blogistani aiemmista päivityksistä, laitan tähän vain Sacher-kakun ohjeen. Omenapiirakan tein Superhelpon marjapiirakan ohjeella, mutta laitoin päälle omenia ja lisäsin taikinaan hieman kanelia sekä kardemummaa. Kuva löytyy täältä.

Sacherin osalta päädyimme Kinuskikissan reseptiin, jota muokkasimme hieman. Kakusta  toivottiin sinisävyistä, olihan kyseessä poikavauvan ristiäiset.

Suklaakakkupohja

5 kananmunaa

150 g tummaa leivontasuklaata

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

200g voita

2 dl fariinisokeria

1. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.

2. Sulata suklaa hitaasti.

3. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.

4. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi ja lisää keltuaiset joukkoon yksitellen.

5. Lisää suklaasula taikinaan ja vatkaa muutama kerta kevyesti. Lisää sitten kuivat aineet ja vatkaa taas pari kertaa, niin että seos on tasaista.

6. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto nostelleen taikinaan.

7. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen.

8. Paista 175 asteessa n. 40-50 minuuttia.

Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se tasolle. Kakku olisi tarkoitus saada leikattua kolmeen osaan, mutta meillä kakku nousi uunissa niin vähän, että saimme sen ainoastaan kahteen osaan. Kiva olisi tietää, millä konstilla Sacherin saa nousemaan kunnolla. Toisaalta, ehkä vuokamme oli muutaman sentin isompi kuin ohjeessa käytetty, mene ja tiedä...

Kostuta kerroksen pohja ensin vaniljamaidolla (maitoa johon on lisätty n. 1 tl vaniljasokeria desiä kohden) ja lisää päälle sen jälkeen runsaasti aprikoosihilloa. Kinuskikissa laittaa myös kermavaahtoa, mutta me jätimme sen pois ja teimme lisäksi aivan omat koristelumme.

Sulata kattilassa 200g tummaa suklaata kuorrutusta varten. Lämmitä toisessa kattilassa 1½ dl kermaa, siihen asti että kerma on selkeästi lämmintä mutta ei kiehu. Sekoita kerma suklaasuklaan ja lisää joukkoon nokare voita tuomaan kiiltoa. Kaada suklaakuorrute kakun päälle ja levitä tasaisesti reunoja myöten. Jos haluaa tehdä tämän pro-tyyliin, kannattaa ennen kuorrutusta päällystää kakku marmeladilla ja laittaa koko komeus sitten hetkeksi pakkaseen. Päällystys tekee kakun pinnasta tasaisen, ohjeet löytyvät Kinuskikissan reseptistä.



Koristelin kakun reunat hasselpähkinärouheella, päälle tuli vauvelin äidin toivomuksesta sininen sydän ja lisäksi muutama pienempi valkosuklaasydän. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa. Sacher on parhaimmillaan seuraavana päivänä.



Kakkujen teon ohessa tuli koristeltua teeman mukaiset piparit, niiden ohje löytyy täältä.





Onnea uudelle elämänalulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti