perjantai 4. heinäkuuta 2014

Appelsiini-inkiväärimarmeladi

Kesä on hillojen aikaa. Itse käytän hilloja aika vähän, joskus puurossa ja jogurtissa, mutta rakastan niiden tekemistä. Ja ovathan ne tottakai myös ihanan makuisia! Kesällä täytän puoli jääkaappia erilaisilla itse tehdyillä hilloilla, joita sitten pitkin syksyä vien tuliaisiksi kylään mennessä tai annan muuten vaan lahjaksi, viimeiset purkin joululahjoina. Kesäkuussa tein kolmeen otteeseen Mausteista raparperihilloa, jonka reseptin kehittelin viime kesänä. Siitä on tullut jonkin sortin kestosuosikki, olen vienyt sitä ystävilleni ja sen jälkeen he ovat kyselleet reseptiä ja valmistaneet samaa itse. Minusta on kiva kokeilla hilloissa erilaisia makuja ja yrittää saada niihin jotain twistiä ja pientä yllätyksellisyyttä. Toki yksinkertainen mansikkahillo hillosokeriin tehtynä on aina takuuhyvää, mutta samalla kovin tavanomaista.

Nyt tein ensimmäistä kertaa marmeladia, tarkoituksena valmistaa jotakin vähän kiinteämpää, esim. leivän päälle levitettäväksi. Appelsiineihin päädyin koska en ollut vielä koskaan tehnyt niistä hilloa tms. Inkivääri on tässä marmeladissa se pieni twist. Lopputulos ei ole lainkaan äklömakea, vaan makeuden alta tulee esiin appelsiinin happamuus. Yksi purkki on jo annettu pois, ja oli kuulemma ollut herkkua aamupalalla.

1 kg appelsiinin hedelmä lihaa (n. 1,5 kg kuorimattomia appelsiineja)
1 paketti Dansukkerin hillo- ja marmeladisokeria (330g)
2-3 cm pala tuoretta inkivääriä

1. Raasta 1-2 appelsiinin oranssi kuori irti raastimella (pese appelsiinit ensin hyvin) ja laita raaste odottamaan hillokattilaan.
2. Kuori appelsiinit ja poista valkoinen kalvo mahdollisimman hyvin.
3. Erottele appelsiinin lohkot toisistaan ja leikkaa jokainen lohko veitsellä 3-4 osaan. Katso, että mahdolliset siemenet tulevat pois.
4. Kuori ja raasta inkivääri, ja laita se kattilaan appelsiinipalojen kanssa. Lisää hillo- ja marmeladisokeri.
5. Keitä hiljalleen n. 10 min. Keittämisen jälkeen soseuta seos sauvasekoittimella, jätä sattumia jos haluat.

Purkita marmeladi kuumana huolella pestyihin ja kuivattuihin purkkeihin ja sulje kannet huolella. Jos purkkien ja kansien pesu astianpesukoneessa ei ole mahdollista, suosittelen niiden keittämistä riittävän säilyvyyden takaamiseksi (varsinkin jo marmeladia on tarkoitus säilöä pidempään).

Laita jäätyneet purkit jääkaappiin ja säilytä viileässä.

Aurinko purkissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti