keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Vaniljainen mansikka-raparperimarmeladi

Jumppakaverini valitteli että hänen pihallaan kasvaa niin valtavasti raparperia ja se menee ihan hukkaan. Hänellä ei ole sille käyttöä, eikä lähipiirissäkään kuulemma, ja lisäksi raparperi on vallannut niin ison osan pihasta että se on jo melkein riesa. No, minähän tietenkin tarjouduin apuun ja hain kotimatkalla hänen pihaltaan niin paljon raparperia kuin pyörän koriin suinkin mahtui. ;) Sitä oli todella valtavasti, isosta satsistani huolimatta raparperia jäi sinne paljon edelleen. Se on kuulemma edellisten asukkaiden istuttama, mahdollisesti kasvanut siinä 40-luvulta lähtien.

Kehittelin sitten siitä raparperista mm. yhden tämän kesän uutuuden, vaniljaisen mansikka-raparperimarmeladin, joka on juuri sopivan kiinteää esim. paahtoleivän päälle. Äitini pääsi tällä(kin) kertaa toimimaan koemaistajana ja lopputulos oli kuulemma oikein hyvä, vanilja maustaa marmeladia ihanasti. Olin itse samaa mieltä. Tähän käyvät mielestäni mainiosti myös pakastemansikat, kesän tuoreet mansikat kannattaa säästää syötäväksi sellaisenaan, tai mansikkahilloihin, joissa ne pääsevät kunnolla arvoonsa.

Ohje

750g raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
250g mansikoita, tuoreita tai pakaste
1 vaniljatanko
330g hillo- ja marmeladisokeria (1 paketti)

1. Kuori ja paloittele raparperit kattilaan.
2. Lisää mansikat.
3. Leikkaa vaniljatanko kahtia, halkaise kumpikin pala ja kaavi siemenet veitsenkärjen avulla kattilaan. Lisää tangot joukkoon tuomaan lisämakua.
4. Kaada sokeri kattilaan ja keitä hitaasti niin kauan, että raparperit ovat kunnolla pehmenneet. Kuori tarpeen tullen vaahtoa pois hillon pinnalta.
5. Poista vaniljatangon palat ja soseuta marmeladi sauvasekoittimella.

Anna seistä pieni hetki ja purkita kuumana!

Ohjeen mukaisesta annoksesta tuli nämä kolme purkkia ja yksi pieni purkki puolilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti