torstai 23. elokuuta 2012

Gluteeniton mansikkajuustokakku

Tämä ohjeen löysin kesän 2012 Yhteishyvä-lehden ruokaosiosta. Keräilin ohjeita elokuun Ravintolapäivää varten ja tämä resepti osui silmiini siksikin, että se oli gluteeniton ja sopi siten myös keliaakikoille. Kakun pohja sai kehuja myös muilta kuin allergisilta, ja itsekin totesin ettei gluteenittomuus verottanut mausta yhtään. Kakkukiillettä ei alkuperäisessä versiossa ollut, mutta lisäsin sen itse koska se tekee kakusta mielestäni paljon kauniimman.

Pohja

2 pkt mantelimassaa (à 150g)
2 kananmunaa
3 rkl perunajauhoja

Täyte

5 liivatelehteä
250g (pakaste)mansikoita
1 dl sokeria
250g mascarpone-tuorejuustoa
200g maitorahkaa
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 rkl laimennettua mansikkamehua

Kiille

3 liivatelehteä
3 dl laimennettua mansikkamehua
(punaista elintarvikeväriä)

1. Viipaloi mantelimassa ja siirrä se leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Lisää kananmunat ja perunajauho. Sekoita tasaiseksi massaksi.
2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla, n. 20 minuuttia. Ei haittaa, vaikka pohja uunissa nousisi, se laskee jäähtyessään.
3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. Soseuta sulaneet mansikat ja sokeri. Lisää joukkoon tuorejuusto ja rahka, sekoita tasaiseksi.
4. Vaahdota vaniljakastike eri kulhossa.
5. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet joukkoon. Valuta liivateseos ohuena nauhana mansikka-rahkaseokseen, sekoita hyvin, ja nostele lopuksi vaniljavaahto joukkoon.
6. Irrota jäähtynyt mantelipohja vuoasta ja puhdista vuoka. Laita pohja uudelleen puhdistettuun vuokaan (uuden leivinpaperin päälle) ja kaada täyteseos päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa n. 4 tuntia.
7. Kuumenna ½dl kiilteen mansikkamehusta kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Yhdistä liivateseos loppuun mansikkamehuun ja värjää kiillettä tarpeen tullen punaisemmaksi elintarvikevärillä. Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä vielä n. 3 h jääkaapissa.

Koristele ja tarjoile! Kuvassa olevan kakun kiille hieman kärsi, kun folio oli laskeutunut sen päälle, mutta se ei onneksi makua haitannut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti