sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Prinsessakakku

Ensiksi: Lisäsin blogini etusivulle muutama päivä sitten kävijälaskurin ja olin lentää selälleni! Täällähän oikeasti käy väkeä, tuttujen lisäksi ilmeisesti myös tuikituntemattomia. Mukavaa jos blogistani on iloa! :)

Sitten asiaan...

Sain kakkuharrastaja-kollegaltani keväällä Hämeenlinnan tuliaisena hassun prinsessakruunun tulevia kakkukoristeluja varten. Mikä olisikaan parempi hetki kruunukakulle kuin prinsessa Madeleinen häät! En oikeasti ole monarkisti ollenkaan, mutta mikäs sen hauskempaa kuin prinsessahupsuttelu herkullisen kakun kera. Aina pitää juhlia! Ja olipahan taas hyvä syy päästä leipomaan.


Päädyin perinteiseen prinsessakakkuun, koska en ollut tehnyt sitä aikaisemmin. Etsin sopivaa ohjetta netistä ja kuinka ollakaan, päädyin lopulta taas valitsemaan Kinuskikissan reseptin. Ajattelin, että nyt etsin kyllä ohjeen jostain muualta, mutta Kinuskikissalla vain oli taas se parhaimmalta vaikuttanut ohje. Kinuskikissa tosin kuorruttaa kakun sokerimassalla; vaihdoin sen marsipaaniin.

Tein ensin sokerikakkupohjan takuuvarmalla kaavalla. Jos ei omista keittiövaakaa, olen havainnut seuraavan ohjeen toimivaksi:

- riko lasiin 5 kananmunaa
- ota viereen toinen samankokoinen lasi ja kaada siihen kananmunia vastaava määrä vehnäjauhoja
- kaada kananmunat kulhoon ja kaada sitten samaiseen lasiin sokeria sama määrä kuin mikä viereisessä lasissa on jauhoja
- vatkaa sokeri ja kananmunat huolella kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sekaan jauhot varovasti nostellen
- halutessasi voit lisätä sekaan ripauksen leivinjauhetta
- kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 30-40 min.

Koska prinsessakakun on tarkoitus muistuttaa hieman puoliympyrää, kakkupohjaa kannattaa ensin muotoilla pyöreämmäksi.


Prinsessakakkuun kuuluu perinteisesti vadelmahillo, joka on tietysti parasta itse keitettynä.

Vadelmahillo

300g vadelmia
1 dl hillosokeria
tilkka vettä

Keitä aineksia kattilassa 10-15 minuuttia ja anna jäähtyä.

Vadelmahillon lisäksi valmistin kakun sisään vaniljatäytteen.

Vaniljatäyte

½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
5 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria

1. Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot.
2. Lisää kevytmaito ja keltuaiset. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Anna jäähtyä.
3. Mittaa kulhoon kuohukerma ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon jäähtynyt maitokiisseli.

 Kakun kostutus

Tähän kakkuun sopii erinomaisesti raikas sitruunainen kostuke.

½ dl sitruunamehia
1½ dl vettä
1 rkl tomusokeria

Leikkaa kakku leveyssuunnassa kolmeen osaan. Asettele pohjalevy tarjoiluvadille ja laita levyn reunojen alle leivinpaperin paloja suojaamaan kakkuvatia. Kostuta pohjalevy sitruunavedellä ja levitä ensin päälle kerros vadelmahilloa ja sitten sen päälle vaniljatäytettä. Toista sama seuraavan levyn kanssa, kostutus ja täytteet. Kun ylin osa on paikoillaan, vuoraa kakun päällys sivuja myöten tasaisesti vaniljatäytteellä, niin että kakku on puoliympyrän muotoinen.



Kuorrutus

Käytä kuorrutukseen valmista marsipaania mieleisesi värisenä. Tarvitset 1½-2 pötköä. Itse päädyin tietysti pinkkiin! ;) Monestihan prinsessakakun päällä käytetään myös vihreää marsipaania.

Kauli marsipaanista tasainen levy ja asettele se kakun päälle. Marsipaanin on hyvä tulla reilusti reunojen yli. Leikkaa ylimääräiset reunat mahdollisimman siististi pois. Itse vielä harjoittelen tuota marsipaani/sokerikuorrutteen siistiä alareunaa (siis ilman poimuja), Kinuskikissalta löytyy siihen hyvät ohjeet täältä.

Koristele halutessasi kakun reunoja jotenkin ja siftaa päälle hieman tomusokeria. Komeuden kruunaa tietysti jokin näyttävä koriste...

Parannusehdotuksia: Kakku oli oikein hyvän makuista, mutta ehkä hieman liian löysää. Kun paloja oli leikattu useampi, kakku meinasi romahtaa kasaan, sillä vaniljatäyte oli kovin liukasta. Mielestäni täytteeseen kannattaisi lisätä muutama liivatelehti ja antaa kakun hyytyä jääkaapissa vielä sen jälkeen, kun päällinen on vuorattu vaniljatäytteellä. Tälloin sekä sisuksesta että päällisestä tulisi varmasti tukevampi ja marsipaaninkin asettelu olisi ehkä helpompaa. Ja täytettä myös varmaan saisi laitettua kakun päälle enemmän, jolloin rakenne muistuttaisi enemmän prinsessakakkua (paksu täytekerros heti kuorrutteen alla). Muistiin siis ensi kertaa varten. :)




Onnea Madde & Chris, skål!

1 kommentti:

  1. Tuo prinsessakakku näyttää kyllä todella herkulliselta, mutta suuritöiseltä

    VastaaPoista