perjantai 21. kesäkuuta 2013

Vaniljainen mustikkapiirakka

Tämän mustikkapiirakan ohjeen sain kollegaltani, joka oli leiponut piirakkaa piipahtaessani kylässä. Hän puolestaan oli poiminut ohjeen Valion mainoslehtisestä. Piirakka oli herkullista, ihanan mehevää, joten pakkohan ohjetta oli itsekin kokeilla. Mehevyyden salaisuus piilee vaniljajogurtissa, jota laitetaan sekä taikinaan että piirakan päälle. Tästä piirakasta on myös helppo tehdä kevytversio käyttämällä sokeritonta jogurttia ja vähentämällä rasvan määrää. Maku ei siitä kärsi, koska jogurtti tuo pehmeyttä. Piirakan voi halutessaan tehdä vaikka kokonaan täysjyväjauhoista. Lisäksi tämä on superhelppo ja nopea tehdä, ja onnistuu taatusti vaikka kesämökilläkin.

Taikina

3 dl jauhoja (laitoin itse puolet täysjyvää ja puolet perusvehnäjauhoja)
1 dl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
1-1½ dl juoksevaa margariinia (tai sulatettua)
2 kananmunaa
1 dl vaniljajogurttia
½-1 tl kardemummaa

Vaniljapäällys

1 kananmuna
½ dl sokeria
2 dl vaniljajogurttia
n. 4 dl mustikoita
n. ½ dl peruna- tai vehnäjauhoja

1. Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään ja kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.
2. Sekoita täytteeseen tuleva kananmuna sokerin ja jogurtin kanssa. Pyörittele mustikat peruna- tai vehnäjauhoissa ja lisää täytteeseen. Kaada täyte piirakan päälle ja paista uunin alatasolla, 200 asteessa n. 25-30 min.

Mustikat olivat ehtineet jo sulaa melkolailla, joten päällisestä tuli siksi erinäköinen kuin piti. Tarkoitus oli, että päällyksen pohja on valkoinen ja mustikat tuovat siihen väriä. Nyt päällyksestä tuli violetti, mutta ei se minusta silti ruma ollut. Jos ei kuitenkaan halua että mustikoiden väri sekoittuu jogurttiin, kannattaa mustikat käyttää ihan jäisinä tai sitten ripotella ne vasta ihan viimeisenä piirakan päälle. Maku oli hyvä ja koostumus oikein mehevä!


Tämä piirakka ei kaipaa vaniljakastiketta tai jäätelöä, joten eikun nauttimaan!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti