sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Jouluisia pullia


Pari viime päivää ovat olleet jokseenkin touhukkaita, sillä leivoin lauantain myyjäisiin glögi-taatelikakun (kts. erillinen päivitys) lisäksi erilaisia pullia. Halusin kokeilla vanilja-kanelikierrepullia, joiden reseptin löysin Raision Sunnuntai-mainoksesta. Ajattelin että sen lisäksi että niitä olisi kiva tehdä, ne menisivät myös hyvin kaupaksi. Sitten tein vielä piparipullia ja pullakuusen. Yritän nyt tiivistää nämä eri pullat tähän yhteen päivitykseen, sillä kaikissa on pohjana sama pullataikina (näihin kaikkiin meni puolitoistakertainen taikina, mutta alla oleva ohje on siis yhteen [isoon] satsiin).

Pullataikina:

5 dl maitoa

1 pkt hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)

2 dl sokeria

1 ½ rkl kardemummaa

2 tl suolaa

1-2 kananmunaa

200 g voisulaa (tai 1,5 dl rypsiöljyä)

n. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Liuota hiiva maitoon (kuivahiiva sekoitetaan vasta jauhoihin).  Sekoita hiivamaitoon kardemumma, suola, sokeri ja kananmunat. Lisää osa jauhoista ja sekoita samalla taikinaa tasaiseksi. Lisää rasva ja loput jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Piparipullat

Näihin tarvitset pullataikinan lisäksi piparkakkutaikinaa (ostin valmista pakasteena). Pyörittele kohonneesta pullataikinasta pieniä pullia ja anna niiden kohota vielä pellillä liinan alla n. 30 min. Voitele pullat kananmunalla ja laita jokaisen pullan päälle 1 piparkakku. Paista pullia n. 200C n. 10 minuuttia. Älä käytä kiertoilmaa, sillä kokemuksesta voin kertoa että silloin piparkakut todennäköisesti halkeilevat!



Romanttinen kahvihetki kahdelle



Pullakuusi

Tästä pullakuusi-ideasta kiitos kuuluu kollegalleni Eevalle. Laitoin pieniä pullia kuusen muotoon pellille ja painoin jokaisen (paitsi kuusen kannan) sisään punaisen kirsikan "koristepalloksi". Sen jälkeen kuusi voidellaan kananmunalla ja paistetaan n. 200C n. 15 minuuttia. Ensi kerralla ripottelen kuusen voitelun jälkeen päälle vielä raesokeria.



Vanilja-kanelikierteet

Näihin tarvitaan pullataikinan lisäksi:



200g vaniljarahkaa

1 rkl sokeria

1½ tl kanelia

raesokeria

Kauli pullataikinasta suorakulmion muotoinen levy. Sekoita täytteen aineet keskenään (vaniljarahka, sokeri ja kaneli) ja levitä täyte taikinalevylle. Kääri levy rullaksi ja leikkaa n. 3 cm paksuisiksi paloiksi. Nosta palat paperisiin pullavuokiin leikkauspinta ylöspäivn. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225C n. 10-13 minuuttia.





Lopuksi oli pakko ottaa yhteiskuva myyjäiskokoelmasta. Tuore, vastaleivottu pulla oli hyvä myyntivaltti ja maistui se kieltämättä itsellekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti