sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Joulukonvehdit 2011




Yllä kuva tämän vuoden joulukonvehdeista, jotka tehtailin viikonloppuna. Konvehteja on neljää erilaista:

Tumma sydän, täytteenä kermatoffee

Vaalea sydän, täytteenä sekoitus Nutellaa ja Marie-keksejä

Tumma viuhka, täytteenä appelsiiniseos

Hieman vaaleampi viuhka - sama täyte, eli siis appelsiinitryffeli

Suklaan temperointi on viheliäistä puuhaa, ja yritin kaikin keinoin tänä jouluna välttää sen. Confetin piparkakkukurssilla opettaja esitteli Candy Melts-napit, jotka ovat käytännössä suklaata, mutta koska niiden rasvakoostumus on hieman erilainen, niitä ei tarvitse lainkaan temperoida. Jos joku ajattelee, että temperointi on turhaa hifistelyä, niin voin kertoa, että suurin osa suklaista on seuraavana päivänä oikeasti ruman harmaita, jossei niitä ole temperoitu (temperoida ei tarvitse, jos suklaa syödään samana päivänä). Temperointi tarkoittaa siis suklaan käyttämistä eri lämpötiloissa, jolloin sen rasvakoostumus hajoaa. Tuloksena on (tai pitäisi olla...) kaunis ja kestävä kiilto konvehdin pinnassa. Mutta kovin usein temperointi epäonnistuu, ainakin minulla, ja se on tosi pitkäpiimäistä puuhaa muutenkin. Ostin pari Candy Melts-pussia, mutta kuinka ollakaan, konvehtien tekeminen niistä osoittautui hyvin hankalaksi. Napit eivät sula lainkaan niin notkeaksi kuin tavallinen suklaa, mikä tekee suklaan ujuttamisen pikkutarkkoihin muotteihin todella hankalaksi. Onnistuin kuitenkin saamaan tällä metodilla muutamia konvehteja aikaiseksi, mutta uudestaan en viitsinyt yrittää. Vaaleammat viuhkat on siis tehty Candy Meltseillä. Tein viuhkoihin appelsiinitäytteen, jonka ohjeen löysin toisesta blogista (http://vaaleanpunainennonparelli.com). Täytteestä tuli mielestäni hyvää, joten halusin käyttää sitä enemmän kuin muutamiin Candy Melts-konvehteihin. Sain netistä selville, että Brunbergin tummaa suklaata ei välttämättä tarvitse temperoida (jes!) ja tein sillä tummemmat viuhkat. Laitoin niihin samaa täytettä kuin vaaleampiin.  Toivotaan, että näissä Brunbergin suklaasta tehdyissä konvehdeissa kiilto säilyy ilman temperointia. Jos näin on, käytän jatkossa aina Brunbergia. Mutta takaisin täytteisiin:

Appelsiinitäyte

25g voita

50 g Mascarpone-juustoa

0,25 dl kuohukermaa

75g valkosuklaata

½ dl tomusokeria

raastettua appelsiininkuorta (n. ½ appelsiinia)

Kiehauta kattilassa voi, Mascarpone-juusto ja kerma. Ota seos liedeltä ja sulata joukkoon valkosuklaa ja tomusokeri. Jäähdytä. Jos seos on jäähdyttyäänkin liian juoksevaa, voit laittaa sen hetkeksi pakkaseen.





Vaaleisiin sydämiin laitoin samaa täytettä kuin viime vuonna, sillä se sai silloin paljon kehuja. Sekoitin Nutellaan murskattuja Marie-keksejä. Sisuksesta tulee silloin mukavan pehmeä mutta hieman rapea.





Tummiin sydämiin kokeilin Kermaruusun blogista löytämääni kermatoffeetäytettä (http://kermaruusu.com/). Toffeesta tuli aika sitkeää, mutta saahan se sellaista ollakin.

Kermatoffeetäyte

1,5 dl kuohukermaa

½ dl sokeria

½ dl vaaleaa siirappia

vaniljasokeria tai pari tippaa vanilja-aromia

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä seos sakeaksi. Anna jäähtyä.



Konvehteja on kiva tehdä, eikä niiden tekeminen ole oikeastaan yhtään vaikeaa, kun tietää ottaa pari asiaa huomioon. En silti kyllä jaksaisi näitä joka viikonloppu väsäillä, sen verran paljon niissä on työtä. Ensi viikolla ehkä teen vielä tryffeleitä, jos jaksan. Ja sitten ei muuta kuin herkut lahjapaketteihin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti