sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Lumikeksit


Tämän ohjeen, kuten aika monta muutakin reseptiä, löysin syksyn Leivotaan-lehdestä. Tänä jouluna, kun lunta ei todennäköisesti ole maassa ainakaan Etelä-Suomessa, voi tunnelmaa luoda lumisilla kekseillä!

Taikina:

100g tummaa suklaata

60 g voita

1½ dl fariinisokeria

½ tl vaniljasokeria

½ tl jauhettua kardemummaa

2 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaota

1 tl leivinjauhetta

hyppysellinen suolaa

1 kananmuna

0,25 dl maitoa

Koristeluun:

sokeria, tomusokeria



1. Paloittele suklaa ja sulata se. Anna jäähtyä hieman:

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri. Lisää kananmuna, vaniljasokeri, kardemumma ja lopuksi suklaasula kevyesti vatkaten.

3. Sekoita vehnäjauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola kulhossa.

4. Lisää suklaataikinaan kuivat aineet ja maito, sekoita. Massan tulee olla kosteaa.

5. Muotoile massasta rulla ja kääri se kelmuun. Tämä on hieman haasteellista, sillä taikina on todella kosteaa. Rullan tasaisuudella ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä, sillä siitä ainoastaan leikataan paloja keksejä muotoiltaessa. Anna rullan olla jääkaapissa pari tuntia, jolloin taikina kovettuu.

6. Muotoile sen jälkeen massasta palloja ja paina jokainen pallo kevyesti litteäksi kämmenellä. Pyörittele pallo kerrallaan ensin sokerissa ja sitten runsaassa tomusokerissa. Tomusokeria saa olla todella runsaasti, jottei se kaikki sula uunissa.

7. Paista keksejä uunin keskitasolla 175 asteessa n. 10-14 minuuttia, kunnes keksien pinta alkaa rakoilla. Keksien on tarkoitus jäädä keskeltä ihanan pehmeiksi, älä siis paista niitä liian kypsiksi!

Vaikka käytin tomusokeria mielestäni runsaasti, se suli uunissa joidenkin keksien päältä käytännössä kokonaan pois. Se oli harmillista, sillä tomusokeripäällys on olennainen osa lopputulosta. Lisäilin tomusokeria sitten reilusti vielä valmiiden keksien päälle. Lopputulos ei ollut aivan samannäköinen kuin lehdessä, mutta mitäpä siitä, maku lienee kuitenkin pääasia!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti